Heb jij al een vertrouwenspersoon?

Als het aan het kabinet ligt wordt iedere organisatie verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen en te zorgen dat iedere werknemer een wettelijk recht krijgt op toegang tot een vertrouwenspersoon. Hiervoor heeft het kabinet een wetsvoorstel ingediend.

Waarom een vertrouwenspersoon?

Uit onderzoek is gebleken dat het aanstellen van een vertrouwenspersoon het aantal ongewenste omgangsvormen op de werkvloer verminderd of voorkomt. Ongewenste omgangsvormen kunnen zijn; intimidatie, discriminatie, geweld en agressiviteit. Tegelijkertijd blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon heeft. Dit is zonde, want dergelijke situaties kunnen worden voorkomen.  

Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?

De taken van een vertrouwenspersoon bestaan uit het opvangen, begeleiden en ondersteunen van werknemers, het analyseren van voorvallen en adviseren hierover. Ook kunnen zij verwijzen naar professionele hulpverleners. Voorwaarden van een vertrouwenspersoon zijn dat ze over voldoende deskundigheid en ervaring beschikken, sociaal, toegankelijk, oprecht en een gezaghebbend persoon zijn die het vertrouwen heeft van werknemers, leidinggevenden en directie.

Vertrouwelijkheid

Delicate kwesties zullen door de vertrouwenspersoon op de juiste manier worden opgelost. Vraagstukken worden behandeld in strikte vertrouwelijkheid. Dit houdt in dat elke actie wordt ondernomen wanneer de melder instemt.  

Aanstellen vertrouwenspersoon

Werkgevers kunnen kiezen voor interne of externe vertrouwenspersonen dan wel voor een combinatie van beiden. Kleinere werkgevers zullen veelal kiezen voor een externe vertrouwenspersoon.  

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon geldt niet voor de werkgever die werknemers arbeid laat verrichten voor een tijdsduur van in totaal maximaal 40 uur per week. Dit houdt in dat iedere werkgever die tenminste één fulltimer in dienst heeft, al onder deze wetgeving valt.

Let op! Momenteel geldt er geen wettelijke verplichting tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon. De handhavende instantie, de Inspectie SZW kan hier wel op controleren.

Heb jij vragen of wil je meer weten over een vertrouwenspersoon? Neem dan contact op met onze HR-afdeling via hr@tps-group.nl

Houdt bij het maken van de keuze voor een vertrouwenspersoon rekening met de volgende aspecten: