Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Om de opwarming van de aarde te bestrijden, staan we gezamenlijk voor aanzienlijke uitdagingen. Een belangrijk aandachtspunt is het reduceren van de CO2-uitstoot door werkgerelateerde mobiliteit. Ongeveer de helft van de uitstoot van personenvervoer is te wijten aan woon-werkmobiliteit en zakelijke ritten. Deze vormen van mobiliteit worden samen aangeduid als werkgebonden personenmobiliteit. Als werkgever hebt u een belangrijke rol in het verminderen van deze uitstoot.
Wie is verplicht tot het registreren van werkgebonden personenmobiliteit?
De verplichting geldt voor werkgevers in Nederland met 100 of meer medewerkers op één KvK-nummer. Alleen werknemers met een vast dienstverband van minimaal 20 uur per maand hoeven meegenomen te worden in de registratie.
Wanneer en hoe dient u de gegevens in?
Naast de initiële indiening is er een jaarlijkse rapportageplicht.
Wat valt onder werkgebonden personenmobiliteit?
Werkgebonden mobiliteit omvat alle zakelijke ritten en woon-werkverkeer, ongeacht het vervoermiddel, behalve bedrijfswagens met een grijs kenteken, vliegreizen en internationale treinreizen. Als werkgever rapporteert u het aantal gereden kilometers, het gebruikte vervoermiddel en het type brandstof, gesplitst tussen zakelijk en woon-werkverkeer.
Welke gegevens moeten worden verzameld?
Het is niet nodig om handmatig ritten te registreren om de werkgebonden mobiliteit van uw medewerkers te berekenen en rapporteren. Wij werken samen met partners die u kunnen helpen om eenvoudig de benodigde gegevens te verzamelen.
5 Stappen voor WPM-rapportage
Stap 1: Woon-werk
Verzamel jaarlijks de woon-werkkilometers van uw medewerkers via een eenvoudige enquête, inclusief thuiswerkdagen.
Stap 2: Leaseauto’s
Bereken de zakelijke kilometers van leaseauto’s: totaal aantal kilometers minus woon-werk- en privégebruik.
Stap 3: Declaraties
Bereken de zakelijke kilometerdeclaraties per vervoermiddel en brandstoftype.
Stap 4: Mobiliteitsdiensten
Bereken de zakelijke kilometers van mobiliteitsdiensten, zoals OV-kaarten.
Stap 5: Rapportage
Tel alle gegevens op en dien de rapportage in bij de RVO.
Meer Informatie & Contact
Wil je meer weten over deze specifieke oplossing? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.