Wettelijk minimumloon per januari 2024 geindexeerd, hoe zit het precies?

Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen.

Tegelijk voert het kabinet per 1 januari 2024 een nieuwe wet in voor het minimumuurloon.

Iedereen verdient een eerlijk inkomen voor het werk dat ze doen. In Nederland is er een wettelijk minimumloon dat ervoor zorgt dat werknemers niet onder een bepaald inkomen mogen worden betaald. Dit minimumloon wordt jaarlijks aangepast om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden, en dit noemen we indexatie. In deze blog gaan we uitleggen wat indexatie is, waarom het belangrijk is en wat je kunt verwachten van de indexatie van de invoering van het wettelijk minimumuurloon in januari 2024.

Wat is indexatie?

Indexatie klinkt misschien als een ingewikkeld woord, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het betekent gewoon dat het wettelijk minimumloon wordt aangepast om rekening te houden met de stijgende kosten van levensonderhoud. Met andere woorden, als de prijzen van dingen zoals voedsel, huisvesting en kleding stijgen, zorgt indexatie ervoor dat het minimumloon meegroeit, zodat werknemers voldoende geld blijven verdienen om deze basisbehoeften te kunnen betalen.

Waarom is indexatie Belangrijk?

Indexatie is belangrijk om een paar redenen:

  1. Koopkracht behouden: Als de prijzen van goederen en diensten stijgen, kan de koopkracht van je loon afnemen. Dit betekent dat je met hetzelfde bedrag minder kunt kopen dan voorheen. Indexatie zorgt ervoor dat je loon zijn waarde behoudt en je nog steeds dezelfde dingen kunt kopen als voorheen.
  2. Armoedebestrijding: Als het minimumloon niet wordt geïndexeerd, kunnen mensen moeite hebben om rond te komen, vooral als de kosten van levensonderhoud stijgen. Door het minimumloon te indexeren, wordt armoede verminderd, omdat werknemers voldoende geld hebben om hun basisbehoeften te dekken.
  3. Eerlijkheid: Indexatie zorgt ervoor dat werknemers een eerlijke beloning ontvangen voor hun inzet en bijdrage aan de samenleving. Het zorgt voor gelijkheid en helpt om inkomensongelijkheid te verminderen.
  4. Stimulans voor de economie: Als mensen meer geld te besteden hebben, omdat hun lonen zijn geïndexeerd, kan dit de economie stimuleren. Meer consumentenbestedingen leiden tot een grotere vraag naar goederen en diensten, wat op zijn beurt bedrijven kan helpen groeien.

Reguliere indexatie per 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen.

Invoering nieuwe wet voor eén uniform minimumuurloon

De invoering van het wettelijk minimumuurloon betekent dat er geen wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandlonen meer zijn. Daarvoor in de plaats komt één uniform minimumuurloon, waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Het maandloon van een minimumloonverdiener wordt straks bepaald door het feitelijke aantal uren dat is gewerkt. Nu is het nog zo dat minimumloonverdieners die 40 uur werken een lager uurloon hebben dan mensen die 36 uur werken. Aan die ongelijkheid komt een einde.

Deze wijziging zal ook doorgevoerd moeten worden in de salarisadministratie wij zullen onze klanten hierover tijdig informeren. Mocht je hierover meer informatie willen verwijs ik je graag naar dit kennisdocument.

Gevolgen minimumuurloon 2024
  • Voor werknemers die het minimumloon verdienen en een fulltime dienstverband van méér dan 36 uur per week hebben, leidt de invoering van het wettelijk minimumuurloon tot een automatische salarisverhoging. Nu het per uur wordt berekend krijgt iemand die 40 uur werkt een beduidend hoger minimumloon.
  • De salarisschalen in een cao worden aangepast. De lonen worden nu opnieuw berekend op basis van het minimumuurloon.
  • Arbeidscontracten zullen moeten worden aangepast. Wanneer je een vast maandloon afspreekt op basis van een vast aantal werkuren mag dit omgerekend nooit onder het wettelijk minimumuurloon uitkomen.

Conclusie

Het wettelijk minimumloon wordt op basis van de reguliere indexatie per 1 januari 2024 met 3,75% verhoogd. Het verzoek van de Tweede Kamer voor een aanvullende verhoging bleek te niet kunnen worden gefinancierd. Er is nu een amendement ingediend voor een aanvullende verhoging van 1,2% per 1 juli 2024.

Per 1 januari 2024 wordt het minimumloon gebaseerd op 1 uniform minimumuurloon, waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Het maandloon van een minimumloonverdiener wordt straks bepaald door het feitelijke aantal uren dat is gewerkt. Hieruit kunnen de volgende acties voortkomen;

      1. Aanpassing arbeidsovereenkomsten; Verwijzingen naar een vast maand/periode loon dat op basis van het aantal uren onder het minimumuurloon uit komt, of            een verwijzing naar een (gedateerd) minimum maand/periode loon bevat.

  1. Salarisadministratie software; Berekening minimumloon op de salarisstrook moet worden aangepast naar het betreffende minimum uurloon.

Elinor van de Gevel-Muffels

Business Development Director @ Tilstra Services BV